Szarlotka odwrotka
Szarlotka odwrotka czyli jabłecznik odwracany, szarlotka odwrócona, do góry nogami. Ciasto szybkie, bardzo łatwe, doskonałe na ciepło. Świetny sposób na zagospodarowanie jabłek, które ułożyliśmy na paterze lub w koszyku na owoce i z braku chętnych lekko przywiędła im skórka. Proporcje na mniejszą tortownicę (o średnicy 20-22 cm).
Składniki
- 3 duże lub 4 średnie jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
- duża garść płatków kukurydzianych
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- szklanka mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml płynnego tłuszczu (można użyć zarówno oleju jak i stopionego masła lub margaryny do wypieków)
Tortownicę wykładamy papierem od pieczenia (lub natłuszczamy i oprószamy tartą bułką lub kaszą manną) i na jej dno wysypujemy płatki kukurydziane.
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane cząstki kroimy w kostkę - nie musi być równa. Pokrojone jabłka wrzucamy do miski, wsypujemy 3 łyżki cukru i cynamon. Mieszamy, aby równomiernie osłodzić i ocynamonować jabłka.
Tak przygotowane jabłka układamy w tortownicy na płatkach kukurydzianych.
W tej samej misie możemy przygotować ciasto. Zaczynamy od zmiksowania 3 jajek z 5 łyżkami cukru - miksujemy aż masa jajeczno cukrowa nabierze jednolitej konsystencji i jaśniejszego koloru. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, chwilę miksujemy na najniższych obrotach. Ostatni etap to dodanie płynnego tłuszczu. 100 ml to 2/5 szklanki, trochę mniej niż połowa. Miksujemy całość jeszcze chwilkę, po czym wylewamy ciasto na jabłka umieszczone w tortownicy.
Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na środkowy poziom. Ciasto piecze się 35-40 minut. Powierzchnia powinna uzyskać kolor dobrze wypieczonego ciasta biszkoptowego.
Gotową szarlotkę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do lekkiego wystudzenia na 15-20 minut. Można studzić dłużej, ale moi domownicy lubią to ciasto w wersji bardzo ciepłej, więc użwam rękawic kuchennych i działam z ciepłą jeszcze tortownicą.
Odwrotkę wykonujemy przykładając do górnej części tortownicy talerz - powierzchnia ciasta będzie jego spodem. Trzymając talerz jak pokrywkę tortownicy, odwracamy całość. Zdejmujemy najpierw obręcz tortownicy, a potem jej denko. Jeżeli użyliśmy papieru do pieczenia, odklejamy go od powierzchni ciasta.
Całość posypujemy cukrem pudrem. I gotowe.
Smacznego!
Comments