Placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Każdy zapewne ma swoje patenty na szybkie ciasto, które piecze się wtedy, gdy znajdujemy się idealnie na granicy pomiędzy "mam lenia" i "coś by się słodkiego zjadło". Ja mam trzy ciasta, które są kompletnie niepracochłonne i w dodatku szybko wjeżdżają na stół. Mam też nieco dłuższą listę ciast niepracochłonnych, ale na przykład wyrastających lub chłodzących się w lodówce. O nich zapewne też będzie okazja napisać.
Sezon na rabarbar w pełni, truskawki ogródkowe właśnie ruszają. Żal byłoby nie korzystać. Dwa zdania dydaktyki w tym miejscu. Część rabarbaru, którą jemy, to ogonki liściowe. Rabarbar można wyhodować z nasion lub zasadzić kłącza.

konkurs.jpg

Dzisiejsze ciasto to klasyczny przykład wyrobu miska - łyżka - kubek. Będą jeszcze potrzebne blaszka (28 x 24 cm lub o podobnej powierzchni) i piekarnik.
Zaczynamy od wizyty w ogródku lub warzywniaku i przygotowania owoców. Ilość wedle fantazji, ale średnio potrzeba 40 - 50 dekagramów łącznie. U mnie dziś 3 pałki rabarbarki i dwie duże garści truskawek. Jeżeli ogonki rabarbaru nie są zbyt włókniste, to wystarczy je umyć i pokroić na kawałki powiedzmy dwucentymetrowe. Gdy ciągną się sztywne włókienka, należy obrać ogonki ze skórki. Truskawki umyć, odsączyć, pokroić na połówki.

IMG_6139.JPG

Receptura

Do miski wsypujemy:

  • 3 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczyptę soli,
  • 3/4 szklanki cukru.
    Mieszamy składniki suche.Dodajemy do miski:
  • szklankę jogurtu,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki oleju.
    Mieszamy ciasto.

IMG_6140.JPG

Jest ono dość gęste. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy łyżką po kątach. Układamy owoce lekko wciskając je w ciasto.

IMG_6141.JPGIMG_6142.JPG

Kruszonkę robimy w opróżnionej misce z:

  • 3 łyżek mąki,
  • 4 łyżek płatków owsianych,
  • 2 łyżek cukru,
  • 50 gramów masła lub margaryny.
    Wrzucamy wszystko do miski i zagniatamy palcami w kruchy.
    Kruszonką posypujemy wierzch ciasta.

Ciasto szur do piekarnika. Nie trzeba go wstępnie rozgrzewać, ale jak się nie zapomni to można. Ustawiamy 175 stopni. Ciasto należy piec do zrumienienia z grzaniem góra i dół. Jest gotowe po 35-40 minutach.

IMG_6146.JPG

No i gotowe ciacho. Zajadamy!


Post powstał w ramach Konkursu Kulinarnego (11). Tematem tej edycji jest dowolny deser.