Ciastka z płatkami owsianymi

Ciastka owsiane są smaczne, pożywne i dość kaloryczne - dobrze sprawdzają się jako dodatkowy prowiant na dłuższą wycieczkę lub jako dodatek do drugiego śniadania w pracowity dzień.

Jak w przypadku zdecydowanej większości moich przepisów specjalistyczny sprzęt nie jest wymagany. Jedna miska, jedna łyżka, łyżeczka, jedna szklanka (250 ml) i naczynie do stopienia tłuszczu.


Ciastka kakaowe z czekoladą - krojenie.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych (górskich)
  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 650)
  • cukier (zależnie od słodyczy wybranych dodatków: od połowy do trzech czwartych szklanki)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 250 gramów masła lub margaryny
  • dodatki do wyboru: pół tabliczki czekolady pokrojonej na małe kawałeczki, garść wybranych orzechów, garść rodzynek

Te same ciastka można również upiec z dodatkiem kakao. Wówczas zmniejszamy o dwie płaskie łyżki objętość mąki, a dopełniamy ją kakao. Czyli używamy jednej i czterech piątych szklanki mąki i 2 łyżek kakao. Pozostałe składniki bez zmian.
Ciastka cynamonowe uzyskujemy poprzez dodanie do mąki płaskiej łyżeczki cynamonu.

Zawartość cukru można dostosowywać do własnych upodobań oraz do słodyczy dodatków. Jeżeli użyjemy kawałeczków czekolady i/lub rodzynek, pół szklanki jest moim zdaniem całkowicie wystarczające. Dla ciastek bez żadnych dodatków wyjściowa ilość cukru to trzy czwarte szklanki.

Zaczynamy od stopienia tłuszczu i pozostawienia go do przestygnięcia.
Do miski wsypujemy suche składniki: płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszamy je.


Suche składniki po wymieszaniu.

Do suchych składników wbijamy jajko i mieszamy całość. Następnie wlewamy stopiony tłuszcz (powinien ostygnąć na tyle, aby nie ściąć jajka) i mieszamy chwilę do uzsykania jednolitej konsystencji - ciasto powinno mieć konsystencję łącznoplastyczną, czyli po prostu uginać i rozdzielać się pod naciskiem łyżki oraz kleić się samo do siebie, a nie do ścianek naczynia.

Taką "kluchę" ciasta można dzielić na części i formować okrągłe ciastka, ale dużo szybsze i ograniczające typowe dla tego wypieku przypiekanie brzegów jest upieczenie jednego dużego blatu ciastkowego, a później pokrojenie go na prostokąty.


Uformowany blat ciastkowy (wersja cynamonowa) naszpikowany kawałkami czekolady - gotowy do pieczenia.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią, przekładamy na nią ciasto i formujemy płaski prostokąt na całą szerokość blachy. Można zrobić to łyżką lub dłońmi.
Teraz włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 170 stopni Celsjusza + termoobieg.
W przygotowane ciasto wtykamy teraz wybrany dodatek lub dodatki. Zagęszczenie dowolne.

Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika na środkowy ruszt. Pieczenie porcji tej wielkości trwa około 25 minut.


Blat cynamonowy po upieczeniu - gotowy do krojenia na kawałki.

Ciasteczka tnę nożem do pizzy - wielkość prostokącików wedle uznania. Bezpośrednio po upieczeniu ciastka są miękkie, a gdy całkowicie wystygną stają się kruche i chrupiące.

Bon appétit!